5de leerjaar

Bezoek Catering Hanssens

Deze week gingen we met het vijfde leerjaar op bezoek naar Catering Hanssens. Iedere middag kunnen we genieten van het lekkere eten dat ze voor ons maken, maar we waren wel eens benieuwd naar hoe en waar dat wordt gemaakt. We leerden heel wat bij over het bedrijf en speelden achteraf een spel over gezonde en duurzame voeding. Eens aangekomen op school, dronken we een soepje dat we enkele uren daarvoor nog in de grote soepmachine (van maar liefst 7000 l) zagen! We probeerden in de klas zoveel mogelijk weetjes op te stellen en konden er welgeteld 100 opnoemen! Goed opgelet allemaal!

Wist je dat…

 

  1. Hanssens Wevelgem ongeveer 32 000 maaltijden per dag bereidt?
  2. Ze ajuinen ingevroren ontvangen?
  3. Ze een hele grote airfryer hebben?
  4. Er 50 werknemers in dienst zijn?
  5. Ze om 5.30 uur beginnen aan de soep?
  6. Ze in het weekend meestal niet werken?
  7. Ze hun maaltijden vervoeren met een temperatuur van 60 graden?
  8. Het bedrijf enorm inzet op duurzaamheid?
  9. Ze om 10.30 uur klaar zijn met alle maaltijden te bereiden voor die dag?
  10. Er meer machines zijn dan werknemers?
  11. De helft van je bord groenten moet bevatten, ¼ vlees en ¼ pasta of aardappelen?
  12. Dat er 3 vestigingen zijn van het bedrijf?
  13. Hanssens in totaal 3639 zonnepanelen heeft?
  14. Ze appels koken met schil en het klokhuis om appelmoes te maken?
  15. Het rode in de voedingsdriehoek ongezond is en vermeden moet worden?
  16. Ze overige appelmoes invriezen en gebruiken in rode kool?
  17. 2 soorten groenten rechtstreeks van de boer komen: wortelen en knolselder?
  18. Ze niets weggooien, maar brengen naar Menen? Daar wordt er biogas van gemaakt.
  19. Ze groenten gaan kopen op de veiling in Roeselare?
  20. Alle machines automatisch werken?
  21. Ze vanaf 10.30 uur alles moeten poetsen, elke dag opnieuw?
  22. Ze enorm veel prei zelf moeten snijden?
  23. Er 75 chauffeurs zijn om de maaltijden naar de scholen te brengen?
  24. Er een machine is om lege bakken naar de vulband te brengen?
  25. Er 5 stoommachines zijn?
  26. De oppervlakte van alle zonnepanelen van de 3 vestigingen 6500 vierkante meter is?
  27. De dichtste scholen als laatste hun maaltijden ontvangen?
  28. Alleen in de vestiging in Wevelgem mensen het bedrijf kunnen bezoeken?
  29. Er 3 bezoekersgangen zijn in Wevelgem waar je de mensen kunt zien werken?
  30. Je grote en kleine bakken hebt om eten in te vervoeren?
  31. Dat er een machine is om worsten te maken?
  32. Ze letters spuiten met uitwisbare inkt op de vervoersboxen om te weten wat erin zit en naar waar de bak moet?
  33. De airfryer in het bedrijf werkt met hete lucht?
  34. Er een mega slazwierder is?
  35. De g die op bakken gespoten wordt staat voor groenten, v voor vlees, a voor aardappelen en f voor vis (fish)?
  36. Er meer chauffeurs zijn dan personeelsleden in de fabriek?
  37. De hoge bakken zo hoog mogelijk gevuld moeten zijn, anders koelt het eten af?
  38. Er isolatie in de bakken zit om het eten lekker warm te houden?
  39. Er een machine in het bedrijf is speciaal voor vegetarisch eten?
  40. Er in de grote bak 1 bak kan, maar ook 4 kleinere?
  41. Ze proefjes doen om te testen of het eten lekker is?
  42. Ze een koelcel hebben om alle koele zaken te bewaren?
  43. Er in de grote soepmaker 7000 liter kan?
  44. De vestiging in 2019 vernieuwd is om het duurzamer te maken?
  45. Er 8 ‘potten’ zijn voor vegetarische maaltijden te maken?
  46. Ze de overige energie die ze opwekken met zonnepanelen verkopen aan het bedrijf BOLT?
  47. Ze in coronatijd de frietketel vervingen door een airfryer?
  48. Er 700 emmers soep per dag gemaakt worden?
  49. Er 2 bazen zijn, ze zijn broers van elkaar en hun achternaam is Hanssens?
  50. Er in Fanta het meeste suiker zit?
  51. Er snijmachines in het bedrijf aanwezig zijn om groenten te snijden?
  52. Er een grote dunschilmachine aanwezig is in het bedrijf?
  53. Er een draaitoren aanwezig is waarop de bakken in volgorde naar de juiste plaats worden gebracht?
  54. Een machine de bakken vervoert naar de juiste plaats?
  55. Er normwagentjes aanwezig zijn in het bedrijf om het eten te vervoeren naar een andere plaats?
  56. Ze eten maken voor de dag erna?
  57. Er een lange band is waarop de bakken gevuld worden?
  58. Het water van het poetsen weggetrokken wordt via een goot in de grond en niet verspild wordt?
  59. Ze de messen vaak slijpen om ze terug scherp te maken?
  60. Ze geen karton gebruiken in de fabriek?
  61. Ze geen eten in wegwerpverpakkingen doen?
  62. Ze samenwerken met een grote appelboer?
  63. De overige elektriciteit energie opwekt voor 160 huizen?
  64. De aardappelen geschild en in stukken gesneden aankomen?
  65. De ramen iedere dag volledig verdampt zijn en gepoetst moeten worden?
  66. Je niet aan de ramen mag komen?
  67. Je niet mag rennen in de gangen?
  68. Je niet mag liggen op de grond?
  69. De lichten in de gangen uit zichzelf uitdoven voor duurzaamheid?
  70. Noten het meeste vet bevatten?
  71. De codes die gescand worden binair zijn?
  72. De gesneden groenten in 1 grote bak belanden?
  73. De werknemers netjes op hun hoofd dragen?
  74. Ze nette witte schorten dragen?
  75. Ze hygiënische laarzen dragen?
  76. Ze abrikozen invriezen?
  77. Ze met metalen buizen de soep in de bakken steken?
  78. Ze ananas ook invriezen en niet in blik houden?
  79. De prei 2 keer wordt gewassen?
  80. De vis ook soms van de veiling komt?
  81. Onze gids leerkracht voeding was?
  82. Er vaak groenten worden teruggestuurd omdat dit het minst wordt opgegeten?
  83. Je jouw bestelling nog een paar uur vooraf kan wijzigen?
  84. Ze 1x voor een school stonden met een grote bestelling, maar het een pedagogische studiedag was?
  85. Ze een vleesrobot hebben om het vlees te ontbenen?
  86. Ze overal in België leveren, ook in Wallonië?
  87. Scholen hun maaltijden vanaf het begin van het schooljaar kunnen doorgeven?
  88. De inkt op de bakken uitwisbaar is en elke dag wordt veranderd?
  89. Maaltijden altijd op tijd geleverd worden?
  90. Hanssens de maaltijd samenstelt met variatie en aandacht voor gezonde voeding?
  91. Rundsvlees van een koe komt?
  92. Ze een grote sproeier hebben om de machines te poetsen?
  93. Het vlees elke dag vers wordt geleverd?
  94. De prei na het snijden en wassen rechtstreeks naar de warme keuken gaat?
  95. Kilocalorieën makkelijk erbij komen als je eet, maar je veel meer moeite moet doen om ze kwijt te raken via beweging?
  96. De materialen en machines gemaakt zijn uit inox omdat dit onderhoudsvriendelijk is?
  97. De poort geopend wordt door aan een blauw koord te trekken?
  98. Iedere school een andere speciale code heeft?
  99. Het bedrijf de woensdag ook eten brengt naar internaten?
  100. Het super leuk en super interessant was?